Niedokrwistość
Niedokrwistość (popularnie: anemia) to schorzenie, lub objaw choroby w którym występuje między innymi spadek stężenia hemoglobiny, spadek liczby krwinek czerwonych zwanych erytrocytami i obniżenie wskaźnika hematokrytowego poniżej wartości prawidłowych. Może być wykryta przypadkowo, przy okazji wykonywania badań laboratoryjnych z powodu innych chorób lub w trakcie diagnostyki zmęczenia, osłabienia, bladości pacjenta.
Jest wiele rodzajów niedokrwistości, między innymi:
- niedokrwistość niedoborowa z deficytu żelaza,
- niedokrwistość hemolityczna (z rozpadu czerwonych krwinek),
- niedokrwistość megaloblastyczna (najczęściej z niedoboru witaminy B12)
- niedokrwistość aplastyczna (jej przyczyną jest zanik szpiku kostnego).
Niedokrwistość może być łagodna, ale także może stać się stanem zagrożenia życia:
- łagodna – stężenie hemoglobiny -10 do 12 g/dl,
- umiarkowana – stężenie hemoglobiny – 8 do 9,9 g/dl,
- ciężka – stężenie hemoglobiny -d 6,5 do 7,9 g/dl;
- skrajnie ciężka-zagraża życiu – stężenie hemoglobiny poniżej 6,5 g/dl
Objawy niedokrwistości to najczęściej zmęczenie, osłabienie, bladość skóry, problemy z koncentracją, marznięcie, szybkie męczenie się przy małym wysiłku, zawroty głowy.
Niedokrwistość z niedoboru żelaza
- przyczyny niedoboru żelaza prowadzącego do niedokrwistości:
- utrata krwi np.krwawienia z przewodu pokarmowego ,dróg rodnych (w tym obfite krwawienia miesięczne), krwawienia z dróg moczowych ,układu oddechowego, krwawienia z powodu urazów, utrata krwi u wielokrotnych dawców krwi
- zwiększone zapotrzebowanie na żelaza przy zbyt małym jego spożyciu – dojrzewanie, drugi i trzeci trymest ciąży , okres karmienia piersią ,
- problemy z wchłanianiem żelaza z z przewodu pokarmowego – m.iinymi u chorych po usunięciu żołądka , po zabiegach chirurgicznego leczenia otyłości , u chorych z autoimmunologicznym zapaleniem żołądka, u pacjentów z chorobą trzewną, zespołami złego wchłaniania, po resekcji jelit,
- zbyt mała zawartość żelaza w diecie,
- inne,
- wymaga poza zaleconym przez lekarza leczeniem farmakologicznym przestrzegania odpowiednich zaleceń żywieniowych opartych na zasadach racjonalnego żywienia,
- właściwe odżywianie powinno pokryć nie tylko zapotrzebowanie organizmu na żelaza ale zagwarantować także dowóz wszystkich innych niezbędnych składników odżywczych -istotna jest tu także podaż w diecie witaminy B12, B6, C i kwasu foliowego,
- choć łatwiej przyswajalne jest żelazo hemowe (produkty pochodzenia zwierzęcego) od żelaza niehemowego (z produktów roślinnych) to w codziennym jadłospisie powinny się znaleźć źródła żelaza z obydwu źródeł,
- właściwe ułożenie diet roślinnych umożliwia także dobra interwencję żywieniową w przypadku tej niedokrwistości,
- warto wiedzieć:
- wchłanianie żelaza obniża duża zawartość błonnika w produktach, kawa, herbata, fosforany (napoje typu cola, konserwanty żywności), fityniany, szczawiany produkty alkalizujące, produkty bogate w wapń, cynk, mangan.
- przykładowe produkty o dużej zawartości żelaza (ponad 4 mg w 100 g produktu) to:
- podroby (wątroba, nerki),
- natka pietruszki,
- szpinak,
- suche nasiona roślin strączkowych,
- produkty zbożowe,
- czerwone mięso,
- drób (ciemne mięso),
- boćwinka, buraki.
- ciekawostka: sok z buraków dostarcza organizmowi witaminę C i tylko odrobinę żelaza – nie jest to panaceum na anemię.
- pacjent z niedokrwistością z niedoboru żelaza powinien ustalić zalecenia dietetyczne z dietetykiem klinicznym lub z lekarzem.
Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12(megaloblastyczna )
- powstaje w wyniku niedoboru witaminy witaminy B12,
- dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12zależy od wieku i szeregu innych czynników,
- przyczyny niedoboru witaminy B12:
- zaburzenia wchłaniania -niedokrwistość Addisona i Biermera, stan po usunięciu żołądka, operacyjnym leczeniu otyłości, wycięciu jelit, wrodzony niedobór czynnika wewnętrznego Castle’a, zapalenie błony śluzowej żołądka i inne
- wrodzone zaburzenia metaboliczne,
- przewlekłe zapalenie trzustki,
- niezbilansowana dieta wegańska lub wegetariańska,
- niedożywienie,
- alkoholizm.
- Poza objawami charakterystycznymi dla niedokrwistości często występują objawy ze strony przewodu pokarmowego:utrata smaku, chudnięcie, pieczenie języka, nudności, zaparcie lub biegunka, objawy ze strony układu nerwowego: parestezje rąk i stóp, drętwienie kończyn, zaburzenia chodu, zespół sznurów bocznych i inne objawy neurologiczne, aż do ciężkiego zespołu otępiennego, demencji, skóra bywa nieznaczne zażółcona
- w badaniu krwi poza obniżonym poziomem hemoglobiny występuje między innymi makrocytoza erytrocytów (MCV >100 fl) i normochromia (MCH 27–31 pg/l), zmniejszone stężenie witaminy B12w osoczu ,zwiększone stężenie homocysteiny w surowicy lub osoczu
- w uzasadnionych przypadkach lekarz zleci biopsję aspiracyjną i trepanobiopsję szpiku oraz gastroskopię,
- w leczeniu poza stosowaniem witaminy B 12 (cyjanokobalaminy)-najczęściej długoterminowo ważny jest zbilansowany , dobrany indywidualnie jadłospis,
- pokarmowe źródła witaminy B12 to mięso, podroby, wędliny, ryby, jaja, przetwory mleczne.