Informacje twierdzenia znajdujące się na stronie mają charakter poglądowy i nie stanowią podstawy do diagnozowania, leczenia lub zapobiegania chorobom. Służą wyłącznie celom informacyjnym i nie mogą zastąpić porady lekarza , dietetyka lub farmaceuty

Niedokrwistość

Niedokrwistość (popularnie: anemia) to schorzenie, lub objaw choroby w którym  występuje między innymi spadek stężenia hemoglobiny, spadek liczby krwinek czerwonych zwanych erytrocytami i obniżenie wskaźnika hematokrytowego poniżej wartości prawidłowych. Może być wykryta przypadkowo, przy okazji wykonywania badań laboratoryjnych z powodu innych chorób lub w trakcie diagnostyki zmęczenia, osłabienia, bladości pacjenta. 

Jest wiele rodzajów niedokrwistości, między innymi:

  • niedokrwistość niedoborowa z deficytu żelaza,
  • niedokrwistość hemolityczna (z rozpadu czerwonych krwinek),
  • niedokrwistość megaloblastyczna (najczęściej z niedoboru witaminy B12)
  • niedokrwistość  aplastyczna (jej przyczyną jest zanik szpiku kostnego).

Niedokrwistość może być łagodna, ale także może stać się stanem zagrożenia życia:

  • łagodna – stężenie hemoglobiny -10 do 12 g/dl,
  • umiarkowana – stężenie hemoglobiny – 8 do 9,9 g/dl,
  • ciężka – stężenie hemoglobiny -d 6,5 do 7,9 g/dl;
  • skrajnie ciężka-zagraża życiu – stężenie hemoglobiny poniżej 6,5 g/dl

Objawy niedokrwistości to najczęściej zmęczenie, osłabienie, bladość skóry, problemy z koncentracją, marznięcie, szybkie męczenie się przy małym wysiłku, zawroty głowy.

Niedokrwistość

Niedokrwistość z niedoboru żelaza

  • przyczyny niedoboru żelaza prowadzącego do niedokrwistości:
  • utrata krwi  np.krwawienia z przewodu pokarmowego ,dróg rodnych (w tym obfite krwawienia miesięczne),  krwawienia z dróg moczowych ,układu oddechowego, krwawienia z powodu urazów, utrata krwi u wielokrotnych dawców krwi
  • zwiększone zapotrzebowanie na żelaza przy zbyt małym jego spożyciu – dojrzewanie, drugi i trzeci  trymest ciąży , okres karmienia piersią ,
  • problemy z wchłanianiem żelaza z z przewodu pokarmowego – m.iinymi u chorych po usunięciu żołądka , po zabiegach chirurgicznego leczenia otyłości , u chorych z autoimmunologicznym zapaleniem żołądka, u pacjentów z chorobą trzewną, zespołami złego wchłaniania, po resekcji jelit,
  • zbyt mała zawartość żelaza w diecie,
  • inne,
  • wymaga poza zaleconym przez lekarza leczeniem farmakologicznym przestrzegania odpowiednich zaleceń żywieniowych opartych na zasadach racjonalnego żywienia,
  • właściwe odżywianie  powinno pokryć nie tylko zapotrzebowanie organizmu na żelaza ale zagwarantować także dowóz wszystkich innych niezbędnych składników odżywczych -istotna jest tu także podaż w diecie witaminy B12, B6, C i kwasu foliowego,
  • choć łatwiej przyswajalne jest żelazo hemowe (produkty pochodzenia zwierzęcego) od żelaza niehemowego (z produktów roślinnych) to w codziennym jadłospisie powinny się znaleźć źródła żelaza z obydwu źródeł,
  • właściwe ułożenie diet roślinnych umożliwia także dobra interwencję żywieniową w przypadku tej niedokrwistości,
  • warto wiedzieć:
    • wchłanianie żelaza obniża duża zawartość błonnika w produktach, kawa, herbata, fosforany (napoje typu cola, konserwanty żywności), fityniany, szczawiany produkty alkalizujące, produkty bogate w wapń, cynk, mangan.
  • przykładowe produkty o dużej zawartości żelaza (ponad 4 mg w 100 g produktu) to:
    • podroby (wątroba, nerki),
    • natka pietruszki,
    • szpinak,
    • suche nasiona roślin strączkowych,
    • produkty zbożowe,
    • czerwone mięso,
    • drób (ciemne mięso),
    • boćwinka, buraki.
  • ciekawostka: sok z buraków dostarcza organizmowi witaminę C i tylko odrobinę żelaza – nie jest to panaceum na anemię.
  • pacjent z niedokrwistością z niedoboru żelaza powinien ustalić zalecenia dietetyczne z dietetykiem klinicznym lub z lekarzem.

Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12(megaloblastyczna )

  • powstaje w wyniku niedoboru witaminy witaminy B12,
  • dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12zależy od wieku i szeregu innych czynników,
  • przyczyny niedoboru witaminy B12:
    • zaburzenia wchłaniania -niedokrwistość Addisona i Biermera, stan po usunięciu żołądka, operacyjnym leczeniu otyłości, wycięciu jelit, wrodzony niedobór czynnika wewnętrznego Castle’a, zapalenie błony śluzowej żołądka i inne
    • wrodzone zaburzenia metaboliczne,
    • przewlekłe zapalenie trzustki,
    • niezbilansowana dieta wegańska lub wegetariańska,
    • niedożywienie,
    • alkoholizm.
  • Poza objawami charakterystycznymi dla niedokrwistości często występują objawy ze strony przewodu pokarmowego:utrata smaku, chudnięcie, pieczenie języka, nudności, zaparcie lub biegunka, objawy ze strony układu nerwowego: parestezje rąk i stóp, drętwienie kończyn, zaburzenia chodu, zespół sznurów bocznych i inne objawy neurologiczne, aż do ciężkiego zespołu otępiennego, demencji, skóra bywa nieznaczne zażółcona
  • w badaniu krwi poza obniżonym poziomem hemoglobiny występuje między innymi makrocytoza erytrocytów (MCV >100 fl) i normochromia (MCH 27–31 pg/l),  zmniejszone stężenie witaminy B12w osoczu ,zwiększone stężenie homocysteiny w surowicy lub osoczu
  • w uzasadnionych przypadkach lekarz zleci biopsję aspiracyjną i trepanobiopsję szpiku oraz gastroskopię,
  • w leczeniu poza stosowaniem witaminy B 12 (cyjanokobalaminy)-najczęściej długoterminowo ważny jest zbilansowany , dobrany indywidualnie jadłospis,
  • pokarmowe źródła witaminy B12 to mięso, podroby, wędliny, ryby, jaja, przetwory mleczne.