Zapobieganie chorobie nowotworowej
Żywienie w zapobieganiu chorobie nowotworowej.
Światowe agencje i instytuty naukowe zajmujące się rakiem od dawna donoszą o tym, że stosując odpowiednie żywienie i tryb życia możemy znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe.
Zalecenia są proste i przejrzyste:
1. Stosuj zbilansowany jadłospis.
2. Dbaj o prawidłową masę ciała (otyłość sprzyja wielu nowotworom).
3. Systematycznie stosuj wysiłek fizyczny, dostosowany do twojego wieku i chorób.
4. Jedz codziennie od 400 do 800 g owoców i warzyw, najlepiej jak najmniej przetworzonych, bez konserwantów.
5. Unikaj słodyczy i cukru.
6. Unikaj alkoholu.
7. Ograniczaj tłuste, czerwone mięsa, na rzecz drobiu, ryb i nabiału.
8. Ograniczaj solenie potraw.
9. Staraj się spożywać świeżą żywność.
10. Zwracaj uwagę na miejsce produkcji żywności, by unikać pestycydów i innych zanieczyszczeń chemicznych.
11. Mięsa gotuj, duś, piecz. Unikaj smażenia i grillowania.
12. Dbaj o spożywanie odpowiedniej ilości witamin i mikroelementów.
13. Nie pal papierosów, cygara, fajki!
14. Pij 1,5 do 2 litrów płynów – najlepiej wody.
Bardzo ważne jest kupowanie żywności świeżej, regionalnej, organicznej, ze sprawdzonych źródeł, dzięki temu można wyeliminować spożycie z pokarmem toksycznych środków: pestycydów i innych środków ochrony roślin, antybiotyków czy innych zanieczyszczeń. Warto unikać spożywania żywności konserwowanej i przetworzonej.