Informacje twierdzenia znajdujące się na stronie mają charakter poglądowy i nie stanowią podstawy do diagnozowania, leczenia lub zapobiegania chorobom. Służą wyłącznie celom informacyjnym i nie mogą zastąpić porady lekarza , dietetyka lub farmaceuty

Zapobieganie chorobie nowotworowej

Żywienie w zapobieganiu chorobie nowotworowej.

Światowe agencje i instytuty naukowe zajmujące się rakiem od dawna donoszą o tym, że stosując odpowiednie żywienie i tryb życia możemy znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe.

Zalecenia są proste i przejrzyste:

1. Stosuj zbilansowany jadłospis.

2. Dbaj o prawidłową masę ciała (otyłość sprzyja wielu nowotworom).

3. Systematycznie stosuj wysiłek fizyczny, dostosowany do twojego wieku i chorób.

4. Jedz codziennie od 400 do 800 g owoców i warzyw, najlepiej jak najmniej przetworzonych, bez konserwantów.

5. Unikaj słodyczy i cukru.

6. Unikaj alkoholu.

7. Ograniczaj tłuste, czerwone mięsa, na rzecz drobiu, ryb i nabiału.

8. Ograniczaj solenie potraw.

9. Staraj się spożywać świeżą żywność.

10. Zwracaj uwagę na miejsce produkcji żywności, by unikać pestycydów i innych zanieczyszczeń chemicznych.

11. Mięsa gotuj, duś, piecz. Unikaj smażenia i grillowania.

12. Dbaj o spożywanie odpowiedniej ilości witamin i mikroelementów.

13. Nie pal papierosów, cygara, fajki!

14. Pij 1,5 do 2 litrów płynów – najlepiej wody.

Zapobieganie chorobie nowotworowej

Bardzo ważne jest kupowanie żywności świeżej, regionalnej, organicznej, ze sprawdzonych źródeł, dzięki temu można wyeliminować spożycie z pokarmem toksycznych środków: pestycydów i innych środków ochrony roślin, antybiotyków czy innych zanieczyszczeń. Warto unikać spożywania żywności konserwowanej i przetworzonej.