Informacje twierdzenia znajdujące się na stronie mają charakter poglądowy i nie stanowią podstawy do diagnozowania, leczenia lub zapobiegania chorobom. Służą wyłącznie celom informacyjnym i nie mogą zastąpić porady lekarza , dietetyka lub farmaceuty

Żywienie Seniorów

Żywienie osób w podeszłym wieku.

Światowa organizacja zdrowia (WHO) dzieli starość na trzy fazy:

  • faza wieku podeszłego (60-75 r. życia)
  • faza wieku starczego ( 75- 90 r. życia)
  • faza wieku sędziwego ( powyżej 90 r. życia).

W rzeczywistości wiek metrykalny bardzo często nie pokrywa się z wiekiem biologiczny. Grupa seniorów jest bardzo zróżnicowana pod względem stanu zdrowia, możliwości intelektualnych czy sprawności i do każdego seniora należy podchodzić indywidualnie-dotyczy to także odżywiania.

Na starzenie  wpływają czynniki, takie jak: wydłużająca  się średnia długość życia, różne tempo starzenia się osób, czynniki środowiskowe i kulturowe, choroby, sytuacja ekonomiczna i rodzinna.

Potrzeby żywieniowe  seniorów zmieniają się wraz z upływem czasu, z postępem dojrzewania, wzrostu i starzenia, złe odżywianie powoduje niedożywienie lub otyłość. Nasila to przebieg i pogarsza chorób związanych ze starością człowieka. Żywienie seniora  na energię i składniki odżywcze  jest bardzo indywidualne , zależy od stanu zdrowia, aktywności fizycznej, stanu odżywienia, planowanego leczenia, zażywanych leków.
Pełnowartościowa i różnorodna dieta powinna zapewniać odpowiednią ilość źródeł energii, białka, witamin i mikroelementów oraz wody.
Zalecenia żywieniowe  dla seniorów bazują na piramidzie żywienia stworzonej przez Instytutu Żywności i Żywienia, a także zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia (WHO):

Żywienie Seniorów
  1. jedz różnorodną żywność z wszystkich pięter Piramidy Żywienia (owoce, warzywa, produkty zbożowe, mięsa, drób, ryby, rośliny strączkowe, nabiał), aby dostarczać sobie wszystkich składników odżywczych. Należy dbać o systematyczny wysiłek fizyczny,
  2. unikaj żywności bogatej w cholesterol,
  3. ogranicz spożywanie tłuszczów,
  4. zwiększ zawartość błonnika, czyli owoców, warzyw i gruboziarnistego pieczywa w diecie,
  5. unikaj żywności powodującej wzdęcia,
  6. jeśli masz problem z gryzieniem przygotowuj małe, miękkie porcje lub miksuj potrawy,
  7. unikaj żywności zawierającej sól,
  8. kupuj żywność bogatą w wapń,
  9. unikaj cukru, alkoholu,
  10. pij osiem szklanek płynów dziennie,
  11. jedz pokarmy świeże. Nie rób w domu magazynu żywności.

Częste problemy seniorów, w których może pomóc konsultacja z zakresu żywienia klinicznego:

  • starzenie się skóry,
  • pogorszenie wzroku
  • zmiany smaku i zapachu
    • wiele schorzeń może powodować pogorszenie zmysłu powonienia,
    • z wiekiem obserwuje się pogorszenie rozpoznawania czterech podstawowych smaków : słonego, kwaśnego, gorzkiego i słodkiego,
  • choroby układu sercowo-naczyniowy
    • zawał mięśnia sercowego,
    • Niewydolność krążenia
    • Nadciśnienie tętnicze
    • Zaburzenia gospodarki lipidowej
    • udar mózgu
  • choroby układu krwiotwórczego
    • niedokrwistość
    • osłabienie odporności
  • choroby układu wydzielania wewnętrznego
    • choroby tarczycy
    • Insulinooporność
  • insulinooporność
  • zmiany zwyrodnieniowe stawów
  • osteoporoza
  • choroby układu  pokarmowego
    • niedokwaśność
    • choroba refluksowa
    • choroba wrzodowa
    • choroby jelit
    • stłuszczenie wątroby
    • kamica żółciowa
    • choroby trzustki, krążenia
  • zaburzenia połykania w przebiegu chorób neurologicznych
  • choroba nowotworowa (na wszystkich etapach leczenia)
  • stany po zabiegach operacyjnych przewodu pokarmowego, układu ruchu i innych
  • zaparcia

Szczególnym problemem jest opieka długoterminowa nad osobami starszymi, przewlekle i nieuleczalnie chorymi.

W wielu sytuacjach dotyczących seniorów nie tylko należy zindywidualizować dietę chorego, ale także sposób karmienia, wybór nauczyć i sztućców, pozycję przy karmieniu, właściwy sposób podaży leków. Dotyczy to opieki nad:

– osobą przewlekle chorym

– osobą wymagającym rekonwalescencji po urazach, powikłaniach choroby podstawowej

– osobą w schyłkowej fazie życia, która charakteryzuje się dużą dynamiką postępu choroby i dolegliwości

– osobą będącym w trudnej sytuacji materialnej, niesamodzielne w zaspakajaniu potrzeb

– osobą nieuleczalnie chorym – osobą z różnego rodzaju niepełnosprawnościami.