Informacje twierdzenia znajdujące się na stronie mają charakter poglądowy i nie stanowią podstawy do diagnozowania, leczenia lub zapobiegania chorobom. Służą wyłącznie celom informacyjnym i nie mogą zastąpić porady lekarza , dietetyka lub farmaceuty

Radioterapia

Odżywianie w trakcie radioterapii.

Radioterapia wykorzystuje promieniowanie jonizujące w walce z nowotworem – dokładniej niszczy promieniowaniem komórki guza. W specjalnych urządzeniach wytwarza się promieniowanie jonizujące i napromienia określone miejsce w ciele chorego. Jest to precyzyjna i skomplikowana metoda leczenia, stosowana przez specjalistów – lekarzy radioterapeutów.

W zależności od napromienianego miejsca (głowa, szyja, klatka piersiowa, śródbrzusze, miednica mniejsza) mogą niestety wystąpić różne problemy z odżywianiem. Mimo znacznej precyzji z jaką planowana i przeprowadzana jest radioterapia oraz jej nowoczesnych technik nie da się całkowicie uniknąć uszkodzenia zdrowych tkanek w miejscu naświetlania – w tym błony śluzowej jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka czy jelit.

Zwykle lekarz prowadzący radioterapię zaleca choremu dość oszczędzający tryb życia, częsty odpoczynek, odpowiednią pielęgnację napromienianego miejsca.

Radioterapia

Niestety w trakcie radioterapii może wystąpić szereg objawów wpływających na żywienie.
Radioterapia nowotworów twarzoczaszki i szyi często skutkuje takimi objawami jak:

  • zmiany skóry szyi,
  • suchość w jamie ustnej (z powodu obniżonego wydzielania śliny),
  • trudności w połykaniu gęstej śliny, pokarmów,
  • ból przy gryzieniu i połykaniu z powodu zapalenia śluzówek,
  • zmiana lub utrata smaku,
  • obniżony apetyt, chudnięcie.


Odżywianie bywa utrudnione, pacjentom zaleca się zwiększenie ilości obojętnych płynów, popijanie w trakcie jedzenia. Spożywanie preparatów sztucznej śliny dostępnych w aptece bez recepty, dużej ilości płynów i popijanie przy jedzeniu . Należy unikać żywności gorącej i bardzo zimnej, ostrej, kwaśnej – jest drażniąca i nasila dolegliwości. Sam jadłospis musi być wysokokaloryczny i odżywczy, by pokryć zapotrzebowanie chorego na składniki odżywcze. Dla znacznej części chorych należy przygotowywać posiłki płynne, gęste, o jedwabistej teksturze, warto wspomóc się specjalistycznymi odżywkami.Jeżeli objawy z powodu radioterapii lub umiejscowienie guza uniemożliwiają połykanie należy rozważyć założenie gastrostomii odżywczej w celu czasowego lub długotrwałego żywienia dojelitowego pacjenta.

Radioterapia guzów jamy brzusznej i miednicy mniejszej może wywołać takie objawy jak:
ból brzucha, wzdęcia, odbijania, zgaga, biegunka.
Biegunka jest zwykle niepokojąca i wymaga zmian w sposobie odżywiania. Szczególnie niebezpieczne są liczne stolce z domieszką śluzu i świeżej krwi. Takie objawy należy pilnie zgłosić lekarzowi.
W przypadku biegunek zaleca się pacjentowi czasowo jadłospis pozbawiony glutenu i produktów mlecznych ze znacznym ograniczeniem błonnika (dieta bezresztkowa lub ubogoresztkowa). Znacznemu ograniczeniu ulega spożywanie owoców i warzyw -tylko gotowane, najlepiej rozdrobnione i przecierane. Źródłem energii powinien być ryż, makaron, ziemniaki. Mięso i ryby powinno być gotowane. Nie ma przeciwwskazań do spożywania jaj. Złe tolerowane będą warzywa strączkowe i kapustne. Dieta powinna zawierać zdrowe tłuszcze. Należy pić wodę i herbatki. Nie wolno stosować ostrych przypraw, napojów gazowanych, soków. Dietę należy zawsze indywidualizować po konsultacji z lekarzem. W wielu przypadkach będzie konieczne zastosowanie specjalistycznych odżywek (doustna suplementacja pokarmowa).
W ciężkich przypadkach popromiennego uszkodzenia jelit konieczna może być hospitalizacja i zastosowanie żywienia pozajelitowego.