Chemioterapia
Żywienie w trakcie chemioterapii.
Nie ma jednego modelu żywienia dedykowanego chemioterapii.
W czasie tego typu leczenia często występują:
- obniżenie nastroju,
- nudności, wymioty, brak apetytu, niesmak,
- chudnięcie, osłabienie, biegunka,
- leukopenia, niedokrwistość.
Zwykle lekarz – onkolog kliniczny (chemioterapeuta) udziela informacji jak ma wyglądać dieta pacjenta w czasie samej chemioterapii i po niej.
Jak w trakcie innych metod leczenia nowotworów bardzo niepokojące jest chudnięcie i niedożywienie. Nawet jeśli nie ma apetytu starajmy się dozwolone przez lekarza produkty wprowadzać częściej, w małej ilości, długo gryząc i przeżuwając. Należy preferować żywność zdrową, nisko-przetworzoną, łatwostrawną, smaczną, o temperaturze pokojowej lub chłodną. Ważne jest picie 2-3 litrów płynów. W uzasadnionych przypadkach do diety dodaje się doustne odżywki.
Żywienie i leczenie żywieniowe pacjenta powinno zostać ustalone z lekarzem.
Nie należy bez zgody lekarza zażywać dodatkowo żadnych suplementów diety, ziół itd.
W wielu przypadkach w trakcie chemioterapii pacjent nie będzie mógł spożywać np.cytrusów, mleka lub innych produktów.