Informacje twierdzenia znajdujące się na stronie mają charakter poglądowy i nie stanowią podstawy do diagnozowania, leczenia lub zapobiegania chorobom. Służą wyłącznie celom informacyjnym i nie mogą zastąpić porady lekarza , dietetyka lub farmaceuty

Chemioterapia

Żywienie w trakcie chemioterapii.

Nie ma jednego modelu żywienia dedykowanego chemioterapii.
W czasie tego typu leczenia często występują:

  • obniżenie nastroju,
  • nudności, wymioty, brak apetytu, niesmak,
  • chudnięcie, osłabienie, biegunka,
  • leukopenia, niedokrwistość.

Zwykle lekarz – onkolog kliniczny (chemioterapeuta) udziela informacji jak ma wyglądać dieta pacjenta w czasie samej chemioterapii i po niej.
Jak w trakcie innych metod leczenia nowotworów bardzo niepokojące jest chudnięcie i niedożywienie. Nawet jeśli nie ma apetytu starajmy się dozwolone przez lekarza produkty wprowadzać częściej, w małej ilości, długo gryząc i przeżuwając. Należy preferować żywność zdrową, nisko-przetworzoną, łatwostrawną, smaczną, o temperaturze pokojowej lub chłodną. Ważne jest picie 2-3 litrów płynów. W uzasadnionych przypadkach do diety dodaje się doustne odżywki.
Żywienie i leczenie żywieniowe pacjenta powinno zostać ustalone z lekarzem.

Chemioterapia

Nie należy bez zgody lekarza zażywać dodatkowo żadnych suplementów diety, ziół itd.

W wielu przypadkach w trakcie chemioterapii pacjent nie będzie mógł spożywać np.cytrusów, mleka lub innych produktów.