Doustne diety przemysłowe (doustna suplementacja pokarmowa – DSP)
Podawanie choremu doustnych diet przemysłowych (odżywek) jest częstym rodzajem leczenia chorych niedożywionych i z ryzykiem niedożywienia. Ponieważ codzienne racje pokarmowe wielu chorych są zbyt małe i prowadzą do niedożywienia związanego z chorobą, doustne diety przemysłowe pozwalają wyrównać niedobory pokarmowe.
Odżywki doustne są utożsamiane często z suplementami diety, co nie jest prawdą. Należą one do dietetycznych środków specjalnego przeznaczenia medycznego (ang: FSMP – Food for Special Medical Purpose), czyli mają zaspokajać specyficzne potrzeby żywieniowe określonych grup chorych. To leki, choć dostępne bez recepty.
DSP mają znaczną przewagę nad koktajlami wykonanymi z jedzenia naturalnego ponieważ: mają znany, standaryzowany skład, zmniejszoną zawartość laktozy, glutenu (lub całkowicie ich nie zawierają), zmniejsza to ryzyko uczuleń czy nietolerancji pokarmowych, są sterylne (co zmniejsza ryzyko zakażeń przewodu pokarmowego i biegunek), skład różnych produktów jest dostosowany do rożnych sytuacji klinicznych (np. choroby nowotworowej, choroby nerek, wątroby, cukrzycy, gojenia ran, dla dzieci).
Doustne diety przmysłowe
W Polsce doustne diety przemysłowe występują w postaci proszku (do przygotowania roztworu doustnego) i płynu (gotowego do spożycia).
Jest kilkadziesiąt różnych preparatów doustnych, różniących się smakiem, wskazaniami, składem.
Wskazania do zastosowania odżywek:
- przygotowanie niedożywionych chorych do zabiegów operacyjnych, przeszczepów narządów w chirurgii i transplantologii,
- leczeniu niedożywienia w okresie okołooperacyjnym (przed i po planowych i nagłych zabiegach operacyjnych w chirurgii miękkiej i ortopedii),
- w żywieniu w urazach, oparzeniach jeśli chory może się odżywiać doustnie,
- w leczeniu trudno gojących się ran pourazowych, pooperacyjnych i ranach przewlekłych (np. odleżynach),
- u chorych onkologicznych na wszystkich etapach diagnostyki i leczenia (przygotowanie do leczenia operacyjnego, okres pooperacyjny, chemioterapia, radioterapia, opieka paliatywna, rekonwalescencja w onkologii), w wielu przypadkach w trakcie leczenia onkologicznego DSP pomaga przygotować chorego do leczenia i zwiększa jego szanse na przeżycie,
- w leczeniu niedożywienia u chorych po za biegach operacyjnych zmieniających anatomię przewodu pokarmowego, np. po całkowitym usunięciu żołądka,
- gastroenterologii u chorych z zapaleniami jelit, z zapaleniem trzustki, marskością wątroby, chorobą trzewną, niedożywieniem o innej etiologii,
- w psychiatrii w terapii niedożywienia u chorych z psychogennymi zaburzeniami odżywiania i innymi schorzeniami psychicznymi,
- w pulmonologii u pacjentów z kacheksją płucną towarzyszącą m.in. przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc,
- w nefrologii u pacjentów z niedożywieniem w przebiegu przewlekłej choroby nerek (także leczonej nerkozastępczo),
- w rekonwalescencji m.in. po urazach, operacjach, oparzeniach, posocznicach, ciężkich schorzeniach infekcyjnych,
- u chorych geriatrycznych z niedożywieniem i ryzykiem niedożywienia,
- w zaburzeniach połykania.


Jak przyjmować odżywki?
Zawsze najlepiej ustalić indywidualne dawkowanie z lekarzem, zamiast kierować się reklamami i radą sąsiada. W różnych schorzeniach stosujemy różne preparaty.
Zwykle zaleca się pacjentowi od 1 do 3 opakowań odżywki w płynie, początkowo pijemy mniej preparatu, rozcieńczmy go, możemy mieszać z posiłkami. Preparaty w proszku (źródło np. białka lub glutaminy) rozpuszczamy w wodzie, soku, jogurcie, dawkę konsultujemy z lekarzem.
W większości chorób chory może otrzymać 1 – 2 razy dziennie preparat standardowy wzbogacony w błonnik. W niewydolności nerek, wątroby, rozchwianej cukrzycy czy skrajnym niedożywieniu pacjent musi otrzymać preparat specjalistyczny.
UWAGA: Chory, który ma być leczony z użyciem DSP musi móc jeść/pic drogą naturalną, rozumieć zasady tego leczenia, znać warunki przechowywania i przygotowywania preparatów. CZYTAJMY ULOTKI!
Odżywki można spożywać na kilka sposobów:
- powolne picie porcji odżywki płynnej raz dziennie,
- powolne popijanie odżywki płynnej między posiłkami,
- rozpuszczanie odżywki w płynie lub proszku w posiłku,
- picie rozpuszczonej odżywki w proszku w wodzie (1 lub kilka razy dziennie).